Show
Abstract
آب زیرزمینی مهمترین منبع تامین کننده آب مورد نیاز جهت مصارف مختلف در مناطق خشک و نیمه خشک می باشد. بارش کم و تبخیر بالا در این مناطق سبب شده که بخش قابل توجهی از نزولات جوی (حدود90%) از آن از دسترس خارج گردند. سدهای زیرزمینی یکی از سازه های مهندسی می باشند که قابلیت ذخیره آب را داشته و تبخیر از آن صورت نمی گیرد از این رو بررسی مطالعه جهت احداث این سد در این مناطق ضرروری می باشد. در این تحقیق پس از مطالعات زمین شناسی، ژئوالکتریک وGIS منطقه بشیران قاین جهت احداث این سازه انتخاب گردید. عرض دره در محل احداث سد 18 متر، ضخامت آبرفت 4 متر و جنس سنگ¬های آن سنگ آذرین میکروکوارتز دیوریت با نفوذپذیری کم می باشد. برداشت 30 سونداژ ژئوالکتریک و تفسیر آن-ها نشان دهنده سطح آب بین 3 تا 4 متر و ضخامت آبرفت بین 3 تا 10 متر در مخزن سد می باشد. با توجه به مساحت 32213 متر مربعی مخزن و ضخامت متوسط 4 متر و ضریب 0.05 در صورت احداث سد زیرزمینی حدود 6442.6 آب با کیفیت قابل برداشت خواهد بود.
سد زیرزمینی; مطالعات ژئوالکتریک; بشیران قاین; منطقه گرم و خشک
Jha MK,Kamii Y,Chikamori K. 2009. Cost effective approaches for sustainable ground water management in alluvial aquifer systems water resour manag 23(2):219-233
کتیبه، ه. و فلاح زاده،س.، (1398) ، "کتاب سدهای زیرزمینی راهکاری نوین در حفاظت کمی و کیفی منابع آب زیرزمینی"، ناشر ترآوا، شماره ی نشر 93 نوبت چاپ اول.
Heilan,C.A. 1940. Geophysical exploration, Prentice Hall, Newyork, N.Y.